Kurczak satay z miodem

Kurczak – szybki i zawsze smaczny. W karnawale ważne, by podać go w sposób nowatorski. Dobrym pomysłem będzie kurczak satay. To sposób na szybką przekąskę, a do tego świetnie się prezentuje – zygzaki na patyku przyciągną uwagę gości.

kurczak satay

Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie się orientalnym połączeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni. „Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości – za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego.

Składniki:

  •  8 polędwiczek z kurczaka
  •  2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  •  2 łyżki sosu teriyaki
  •  1 łyżka miodu
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  0,5 szklanki wody
  •  patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr, dla nadania aromatu.
  2. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.
  3. Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj naszaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
  4. Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.