Kurczak w serowej kołderce

Dzieci nie zawsze mają ochotę zajadać się przygotowywanymi przez nas z myślą o nich daniami. Dlatego warto jest przyrządzać potrawy, które lubią, ale serwować je w nowym, ciekawym wydaniu, np. piersi z kurczaka.

kurczak-z-serowa-panierka
Kurczak w serowej kołderce

Podanym w panierce z chleba tostowego i sera pleśniowego nie będą mogły się oprzeć.

Składniki:

  •     400 g piersi z kurczaka
  •     3 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  •     100 g margaryny lub masła
    ciemny chleb tostowy
  •     100 g sera pleśniowego
  •     200 g zielonego groszku mrożonego
  •     50 ml tłuszczu roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka przypraw dwoma łyżkami Przyprawy do złotego kurczaka Knorr, która nie tylko nada mięsu ładny kolor, ale również wydobędzie z niego smak.
  2. Zamarynowane w taki sposób pozostaw w lodówce na ok. pół godziny.
  3. Z chleba tostowego usuń skórkę. Jego jasną część bardzo drobno pokrój lub rozkrusz. Przygotowany w ten sposób połącz z miękką margaryną.
  4. Groszek rozmroź, ser pleśniowy zetrzyj. Dodaj do wymienionych składników jedną łyżkę przyprawy Knorr, która podkreśli smak sera.
  5. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron przygotowane wcześniej mięso. Na jednej ze stron każdej piersi rozsmaruj grubą warstwę farszu.
  6. Piecz od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po tym czasie danie  będzie gotowe do podawania.