Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Jeśli znudziła cię już popularna i dobrze znana włoska kuchnia, spróbuj dodać do niej nutę orientu.

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Lasagne z orientalnym twistem to idealna propozycja dla osób szukających innowacji w kuchni.

Składniki:

  • makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania
  • mozarella 300g
  • bakłażan 1 sztuka
  • duża cukinia 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • imbir
  • kolendra 1 pęczek
  • pomidory krojone Łowicz 1 puszka
  • mleko kokosowe 2 puszki
  • olej rzepakowy
  • masło 3 łyżki
  • curry w proszku 4 łyżki
  • mąka Lubella 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i imbir drobno posiekaj.
  2. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju.
  3. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory.
  4. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego.
  5. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli.
  8. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli.
  9. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.