Lasagne z łososiem i szpinakiem

lasagne z lososiem

 

Lasagne to włoska potrawa, którą Polacy wprost uwielbiają. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis na lasagne z łososiem i szpinakiem to świetna propozycja na zdrowe, ale zarazem pyszne i efektowne danie, które zachwyci miłośników włoskiej kuchni oraz wielbicieli oryginalnych smaków.

Składniki dla 4 osób:

• 12 arkuszy makaronu Lasagne Arrighi
• 400 g sosu beszamelowego
• 400 g świeżego łososia
• 500g szpinaku mrożonego (w liściach)
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta pieprzu i soli
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Przygotowanie:

Szpinak uduś ok 10 min. na oliwie z oliwek przyprawiając solą i pieprzem. Nie redukuj wody – wchłonie w płaty makaronu podczas pieczenia. Łososia pokrój na plastry.

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek. Na spodzie ułóż cienką warstwę szpinaku, następnie płaty lasagne, warstwę beszamelu i warstwę łososia i szpinaku. W tej kolejności ułóż 3 warstwy kończąc warstwą beszamelu. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 40 minut pod przykryciem.