Lazania niekoniecznie pomidorowa!

Makaron z farszem? Oczywiście włoska lazania, najczęściej przygotowywana z mięsem. Teraz czas na innowacje - farsz ze szpinaku lub dyni. Takie połączenie na pewno zaskoczy całą rodzinę!

lasagne_z_dynia
Lazania niekoniecznie pomidorowa!

Lasagne z dynią

Składniki:

  • 12 płatów lasagne
  • 500 g mięsa mielonego
  • Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
  • 400 g pomidorów pelatti z puszki
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygni,e obierz kawałki ze skóry.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.
  3. Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu.
    W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko.
  4. Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.
  5. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.
  6. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż sporą ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.
  7. Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową.
  8. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut.
  9. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser dobrze się zapiekł.

Smacznego!