Lazania z dorszem i bazyliowo-kolendrowym pesto

Pyszne połączenie składników. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

Pyszny przepis na lazanię z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto. Danie idealne na wigilijny stół!

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
  • 60 g bazylii
  • 250 g oliwy extra vergine (Monini)
  • 50 g migdały
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki.
  2. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką.
  3. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
  4. Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy).
  5. Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto.
  6. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).
  7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Smacznego!