Jesienne leczo z grzybami

Przygotowując leczo możesz używać nie tylko składników podanych w przepisie, ale także produktów, które zalegają Ci w lodówce.

leczo z grzybami
Jesienne leczo z grzybami

Leczo z grzybami zachwyci wszystkich miłośników tego leśnego przysmaku. Grzyby stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Niewątpliwym jest fakt, że dodają one potrawom wyjątkowego smaku i aromatu – zarówno te świeże, jak i suszone. To danie koniecznie musi znaleźć się w naszych kuchniach tej jesieni!

Leczo z grzybami

Składniki:

  • 250 gramów grzybów
  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
  • plastry ananasa z puszki
  • 1 duża cebula
  • 150 mililitrów wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Pokrój grzyby, cebulę oraz paprykę w cienkie paski w azjatyckim stylu.
2. Podsmaż przygotowane warzywa na rozgrzanym oleju.
3. Posiekaj ananasa i dodaj go do warzyw.
4. Rozmieszaj fix w 150 mililitrach wody, dodaj do całości, po czym duś przez ok. 8 minut. 5. Podawaj gotowe leczo z makaronem.

Ananas jest źródłem wielu wartości odżywczych. Od dawna znajduje swoje zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego. Jest używany w celu poprawy trawienia, ale także pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. Głównie jest ceniony dzięki bromelainie – grupie enzymów, które wykazują m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające. To właśnie dzięki nim ananas posiada swój specyficzny smak. Ten owoc może również zapobiegać osteoporozie dzięki zawartości manganu, żelaza i miedzi.