Lekka sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi i homary. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Lekka sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Na świecie żyje ponad 2000 gatunków krewetek w najróżniejszych rozmiarach, od bardzo małych, po naprawdę duże okazy. Krewetka północna, znana również jako pandaletka północna, jest jednym z największych gatunków — może osiągnąć nawet 16 centymetrów długości. Ma charakterystyczny kształt przypominający literę „U” oraz czerwono-białe mięso, które jest ucztą dla podniebienia. Posiada kilka długich, różowych wąsów wystających z miejsca, w którym powinna mieć nos oraz parę, czarnych jak ziarenka pieprzu, umiejscowionych blisko siebie oczu. Krewetki norweskie są również bardzo pożywne i przyjazne dla środowiska. Zawierają dużo wysokowartościowego białka i są niskokaloryczne. W 100 g obranych krewetek znajdziemy (w zależności od gatunku) od 17 do 22 g białka. Mają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są także źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Składniki:

  • 20 szt. krewetek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Mieszanka sałat z rukolą i roszponką
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sok z 2 limonek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki syropu klonowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy na nim krewetki przez ok. 2 minuty
  • Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki
  • W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z limonek, imbirem
    miodem, solą i pieprzem
  • Myjemy sałatę, osuszamy, układamy na talerz na niĄ pomidorki koktajlowe i krewetki
  • Całość polewamy wcześniej przygotowanym w miseczce sosem

Smacznego!