Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Jak połączyć kuleczki ziemniaczane z liściami kapusty pakchoi, tak aby było smacznie?

lekka salatka z kuleczkami zeimniaczanymi

Składniki:

  • młody szpinak 1 garść
  • rukola  1 garść
  • kapusta pakchoi  1 szt.
  • pomidorki koktajlowe  8szt.
  • melon 150g
  • kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście

Kuleczki ziemniaczane:

  • Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
  • jajko 1szt.
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sezam biały i czarny  2 łyżki
  • bułka tarta 4 łyżki

Sposób wykonania:

  1. Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą.
  2. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha.
  4. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Sos winegret:

  • musztarda francuska  2 łyżki
  • oliwa z oliwek 150ml
  • ocet winny  2 łyżki
  • czosnek  1 ząbek
  • płatki chili  ¼ łyżeczki
  • koperek ½ pęczka
  • sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę,
  2. dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki.
  4. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane.
  5. Całość polać sosem winegret.

Wpis znaleziono dzięki:

- Sałatka ziemniaczana

- Wiosenna sałatka

- Kulki ziemnaiczane