Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

krem lekki
Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Składniki:

  •  por – 2 sztuki
  •  ziemniaki – 350 g
  •  marchewka – 50 g
  •  bulion warzywny – 1 litr
  •  czosnek – 1 ząbek
  •  cebula dymka – 1 sztuka
  •  olej rzepakowy – 2 łyżki
  •  sól i pieprz do smaku
  •  suszony tymianek – ½ łyżeczki
  •  gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  •  chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
  •  oliwa z oliwek – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
  3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości.
  4. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
    Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
  5. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.