Letni tort z kremem kokosowym

Macie ochotę na letnie, lekkie, orzeźwiające smaki? Latem nie musimy żywić się wyłącznie chłodnikiem i lodami. Mamy dla Was pomysł na pyszny tort, którym uświetnicie każdą chwilę, nie koniecznie świąteczną! Sprawcie, aby każdy dzień był dla Was świętem!

Tort z kremem kokosowym
Tort z kremem kokosowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
  • ¼ szklanki wody
  • 30 ml likieru kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 500 g serka mascarpone
  • owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
  • wiórki kokosowe do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.

Sposób przygotowania:

  1. Ciemne spody wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem.
  2. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
  3. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny.
  4. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą.
  5. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  6. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.