Letnie przekąski, czyli co jeść latem dla ochłody

Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.

pp_spinach-smoothie

Warzywa i owoce stanowią doskonałą letnią przekąskę, a w towarzystwie chudego mięsa lub ryb przeradzają się w idealny, pełnowartościowy posiłek. Pamiętajmy, aby planować posiłki w regularnych odstępach czasu (mniej więcej co 3 godziny). Główną zasadą jest to, aby nie objadać się do syta, a jedynie zaspokoić głód pełnowartościowymi produktami, dającymi energię na cały dzień.

Letnie przekąski

W upalne dni świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki warzywne i owocowe. Talerz przepełniony świeżymi, chrupiącymi warzywami jest idealną letnią przekąską, a co najważniejsze bardzo zdrową. Polecamy również różnego rodzaju zupy warzywne podawane na zimno, takie jak chłodnik lub hiszpańska zupa gazpacho. Owoce stanowią smaczną alternatywę dla niezdrowych, tłustych i obciążających organizm przekąsek, a co najważniejsze doskonale nawadniają organizm. Schłodzony arbuz lub melon są zbawieniem, gdy z nieba leje się żar.

Gdy przyjdzie ochota na deser

Lato zawsze kojarzy się ze świeżymi, kolorowym, pachnącymi owocami. Jest to idealny okres, na włączenie do regularnej diety tych witaminowych bomb. Najlepszym, świetnie chłodzącym deserem są sorbety, które możesz wyczarować w zasadzie z każdego owocu. Przygotowanie sorbetu jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego też warto wykorzystać sezonowe skarby, aby sprawić swojej rodzinie smaczną i zdrową niespodziankę. Poza sorbetami polecamy również różnego rodzaju koktajle, zarówno owocowe jak i warzywne, oraz mrożony jogurt oczywiście w towarzystwie ulubionych owoców.