CIĄŻA

Ciąża to stan, w którym kobieta znajduje się przez dziewięć miesięcy, nosząc pod sercem małą istotę. Jest to prawdopodobnie najpiękniejszym doświadczeniem w życiu każdej z nas. Przyszła mama zachwyca się pierwszymi ruchami malucha i zaokrąglonym brzuszkiem. Jednak ciąża wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, podczas której mogą wystąpić komplikacje. Dlatego warto być przygotowanym na wszelkie możliwości. W tym dziale znajdziecie pomocne artykuły przygotowane przez naszych specjalistów.

Dlaczego bolą nas plecy w ciąży?

Dlaczego w ciąży boli nas krzyż? Kiedy ból może oznaczać chorobę? Jak zapobiegać bólom kręgosłupa? Na pytania odpowiada dr n. med. Munther Sabarini z berlińskiej kliniki Avicenna.

Przed ciążą i w trakcie – jakie badania wykonać?

Okres ciąży to dla każdej rodziny, a szczególnie dla każdej kobiety radosny czas oczekiwania, ale też niemały powód do stresu. Najważniejsze jest, aby zrozumieć, że czas poprzedzający ciążę i kolejne 9 miesięcy nie jest jednorodny, a organizm matki nie zachowuje się cały czas tak samo.

Ciesz się pięknym brzuchem po ciąży!

Niektóre kobiety mają to szczęście, że po ciąży nie tylko brzuch, ale cała sylwetka wraca do poprzedniej kondycji. Dodatkowe kilogramy znikają, nie ma śladu po rozstępach, skóra nadal jest elastyczna, a brzuch po pewnym czasie staje się idealnie płaski. Niestety taki scenariusz to rzadkość!

Zmiany dla ciężarnych w roku 2017

Nowy rok często oznacza zmiany. Nie tylko te, które przybliżą nas do realizacji postanowień, ale także rządowe – przygotowane m.in. dla spodziewających się dziecka rodziców.

Usuwanie pieprzyków w ciąży – tak czy nie?

O niektórych znamionach i pieprzykach nawet nie wiemy. Niestety podczas ciąży, nawet te najmniejsze, mogą zmienić się w złośliwe i stanowić przyczynę poważnych chorób, w tym czerniaka. Dermatolog zaleci szybkie usunięcie, ale pojawia się dylemat – poddać się zabiegowi w trakcie ciąży czy zaryzykować i poczekać kilka miesięcy?

Trzy dodatkowe badania, które naprawdę warto wykonać w ciąży

USG, amniopunkcja, kordocenteza, biopsja kosmówki, test PAPP-A czy NIFTY? Lista badań, które może wykonać kobieta w ciąży, chcąc sprawdzić stan zdrowia swojej pociechy, jest naprawdę długa.

Dieta i przekąski w ciąży i laktacji

Jak zadbać o zdrowie przyszłego dziecka. Jakie potrawy są zbędne, a jakie konieczne?

Odżywianie w ciąży

Prawidłowe odżywianie się kobiety w okresie ciąży jest istotne nie tylko dla zachowania jej zdrowia, ale ma również ogromny wpływ na rozwój i stan zdrowia jej dziecka.

Zdrowe jelita = bezpieczna ciąża – daj swojemu dziecku dobry start

Najnowsze badania i obserwacje pokazują, że mikroflora ciężarnej może wpływać na dziecko jeszcze przed narodzinami. Dlatego kobieta spodziewająca się potomka powinna o nią szczególnie zadbać. Już w brzuchu matki kształtuje się późniejsze zdrowie jej dziecka.

Jak po ciąży przywrócić ciału dawną świetność?

Oczekiwanie na narodziny dziecka jest przede wszystkim wielkim szczęściem dla przyszłej mamy. Jednak bez wątpienia ciąża wywiera także destrukcyjny wpływ na organizm kobiety.

Ciąża po 35. roku życia. Suzy Clarkson

Najchętniej kupowana książka o ciąży po 35. roku życia. Poradnik, któremu zaufały miliony ciężarnych na całym świecie.

Wypadają Ci włosy po porodzie? Uważaj, możesz być chora

Problem nadmiernie wypadających włosów dotyczy większości młodych mam. Najczęściej związany jest ze stabilizacją poziomu hormonów, które wracają do stanu sprzed ciąży. Czasami jednak zdarza się, że intensywna utrata włosów jest oznaką poważniejszych chorób. O tym, dlaczego tracimy włosy i jak temu przeciwdziałać opowiada Anna Mackojć, trycholog.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru porodówki?

Narodziny dziecka to jedno z tych wydarzeń, które będziesz pamiętać do końca życia.

Ceikawe tematy

Uroda

Dlaczego coraz więcej kobiet rezygnuje z depilacji?

Podejście do depilacji zmienia się na przestrzeni czasu. Do niedawna usuwanie owłosienia pozostawało elementem higieny osobistej i tematem tabu. Milczenie zostało przerwane. Dlaczego?

Przepisy

Sałatka z bobikiem w roli głównej

Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest "mięsem ubogich".

Dom