DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego „jedzenia śmieciowego” diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie – to jest teraz w modzie.

5 mitów na temat odchudzania. Przeczytaj!

0
Każda kobieta marzy o pięknej, szczupłej sylwetce. Aby ją osiągnąć stosuje wiele różnych technik odchudzania, zaczerpniętych od znajomych lub znalezionych w internecie. Niestety jednak wiele z nich znacząco mija się z prawdą. Wiele jest różnych...

Jak nie naciąć się na ekożywność?

0
Aby taki był, musi posiadać specjalne oznakowanie i certyfikaty unijne. Tymczasem ostatnie badania pokazują, że niewielu Polaków zwraca na nie uwagę. Polacy przykładają coraz większą uwagę do życia w zgodzie z naturą. Z ostatnich badań,...

Dlaczego warto spotkać się z dietetykiem?

0
Wiele jest porad dotyczących tego jak schudnąć „bez wyrzeczeń” czy też jaką dietę stosować w niedokrwistości… Pozostaje tylko wprowadzić zasady w życie i po sprawie. No właśnie, tylko dlaczego tak trudno te porady zastosować...

W raporcie o szczęściu Polska na 46. miejscu. Co zrobić, by za rok było...

0
  W rankingu organizacji powołanej przez byłego Sekretarza Generalnego ONZ – Bana Ki-Moona ocenionych zostało aż 155 krajów. Ranking powstaje regularnie od 2012 roku, a jego kryteria są bardzo rozległe. Ocenia się m.in. sprawy ekonomiczne,...

Czy wiesz, jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?

0
Jednak dla niemal 2/3 respondentek zrównoważona dieta jest trudna dla stosowania dla całej rodziny. Jak zatem włączać zalecaną ilość warzyw i owoców (ok. 400 g) do codziennego menu wszystkich domowników, tak aby weszło nam...

Dieta kluczowa dla chorych na POChP

0
Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast...

Choroba Parkinsona kontra dieta!

0
Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN, u około 30% osób przyjmowanych do szpitala stwierdza się objawy niedożywienia, będące wskazaniem do podjęcia interwencji żywieniowej. Niedożywienie i chudnięcie jest problemem osób z...

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

0
Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...

Tłuszcze roślinne – jedz na zdrowie!

0
Tłuszcz, który często w pierwszej kolejności kojarzymy ze zbędnymi kaloriami, jest także niezastąpionym elementem zbilansowanej diety. Odpowiada on również m. in. za smakowitość potraw. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność, jego spożycie wymaga pewnej...

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

0
Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrowiem, lecz także prawidłowym rozwojem jej dziecka. Będzie też wsparciem w budowaniu odporności i ochroną...

W Dzień Kobiet, zrób sobie prezent i… rozpocznij zdrowsze życie!

0
Wiele kobiet marzy o smukłej sylwetce i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych zabieganych czasach nie zawsze mają chwilę, by pomyśleć o realizacji tych marzeń. 8 marca to dobra data, by wreszcie zacząć dbać o siebie....

Odchudzanie bez uprawiania sportu?!

0
Sport przyspiesza metabolizm Wysiłek fizyczny przyspiesza przemianę materii, gdyż podczas niego spalamy więcej energii i rozbudowujemy mięśnie, które potrzebują więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa. Przyspieszenie metabolizmu powodują intensywne treningi, np. interwałowe lub siłowe. Skuteczne we...

Dieta kontra urazy!

0
  „Jesteś tym, co jesz” – to zdanie większość z nas słyszała już wielokrotnie. I wbrew pozorom nie jest to tylko często powtarzany truizm – odżywanie bowiem wpływa na niemal każdy aspekt naszego życia. - Stan...

Fast food to nie jedzenie, lecz stan umysłu

0
Miłośnicy hamburgerów nie zastanawiają się też nad tym, co jedzą ani nie znają podstawowych zasad zdrowego żywienia - wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Myślę zdrowo, żyję w równowadze”. Okazuje się, że Polacy żywiący...

Warzywa i owoce. Dlaczego powinniśmy jeść je codziennie i jak to zrobić?

0
Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak: nowotwory, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii.  - Aby to zmienić,...

Ciekawe tematy

Uroda

Twoja jesienna kuracja kwasami

0
Nasza skóra nieustannie złuszcza się i odnawia. Warto w tym pomóc. Idealny czas do ich przeprowadzenia to późna jesień, gdy przeważają pochmurne dni. Takie...

Polecane