DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Odporność na widelcu. Poznaj zasady zdrowego odżywiania

Powszechne obecnie modyfikowanie żywności sprawia, że traci ona swoje wartości odżywcze. Tymczasem, właśnie zdrowe właściwości naturalnych składników powinny odgrywać kluczową rolę w naszej diecie, zwłaszcza jesienią, gdy odporność organizmu wystawiona jest na próbę.

Eksperci alarmują. Dieta bezglutenowa może szkodzić!

Dieta bezglutenowa jest promowana w mediach przez gwiazdy jako dieta cud. Eliminacja produktów zawierających gluten może się okazać jednak tragiczna w skutkach. Specjaliści przestrzegają – wprowadzenie takiej diety może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Zwyczaje żywieniowe Polaków. Czego jemy najwięcej?

Jakie są zwyczaje żywieniowe Polaków? Czy powszechne wyobrażenie o tym, że mieszkańcy wsi odżywiają się zdrowiej, to prawda?

ABC odżywiania sportowców i amatorów różnych treningów

Nie od dziś wiadomo, że uprawianie sportu, zarówno zawodowo, jak i amatorsko, wiąże się z odpowiednią dietą. Organizm pracuje intensywniej i wymaga dodatkowych składników odżywczych, by zachować wysoką formę. Dobór optymalnej diety warto jednak skonsultować z fachowcem.

Jedz zdrowo i z pomysłem – wprowadź zdrowe nawyki!

Problem otyłości zaczyna przybierać globalne oblicze. Szczególnie niepokojący jest fakt, iż nadwagę posiada już znaczny odsetek najmłodszej populacji, a co za tym idzie coraz młodsze dzieci mierzą się nie tylko z nadmiarem kilogramów, ale także chorobami będącymi wynikiem złego odżywiania.

Zastąp gluten błonnikiem – dieta bezglutenowa

Pogromca wirusów, sojusznik w walce z nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi, skromny, a zarazem tak cenny błonnik. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by jego dzienne spożycie wynosiło 27- 40 g. Czym jest błonnik?

Upały nie sprzyjają odchudzaniu

Obniżenie temperatury otoczenia to zdaniem naukowców jedna z metod skutecznej walki z otyłością. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Anouk van der Lans z Uniwersytetu w Maastricht na osobach z indeksem BMI pomiędzy 28 a 35.

Co daje lepsze efekty: dieta czy uprawianie sportu?

Artykuł w brytyjskim „Journal of Sports Medicine” obalił mit dotyczący zbawiennego wpływu wysiłku fizycznego na utratę wagi i poprawę naszego zdrowia. Czy uprawianie sportu jest równie ważne jak prawidłowa dieta?

Czy wiesz, ile kalorii wypijesz tego lata?

W upalne dni warto szczególnie zadbać o swoje zdrowie i nawodnienie. Spożywanie odpowiedniej ilości płynów pozwoli nam zachować zdrowie i energię. Trzeba jednak pamiętać, że napoje – tak jak jedzenie – zawierają kalorie. Czy jesteśmy skazani na wodę? Nie!

Przyjemne odchudzanie

Czujesz, że masz tu i ówdzie kilka kilogramów za dużo? Myślisz o tym, żeby poprawić rzeźbę ud, łydek, pośladków?
Dieta alkaliczna a odkwaszanie organizmu

Sposoby na odkwaszenie organizmu

Próbowałaś już wszystkiego, by zeszczupleć? Odkwaś swój organizm!

Błonnik a dieta bezglutenowa

Błonnik, nazywany często włóknem pokarmowym, to nic innego jak pozostałości komórek roślinnych, które są odporne na działanie enzymów trawiennych człowieka. Z czym musi się uporać?

Ceikawe tematy

Uroda

Przepisy

Pulpety z soczewicy

Czas się wykazać! Stworzenie wegetariańskiego obiadu to pole do popisu! Kto powiedział, że sycący posiłek to tylko ten z dodatkiem mięsa? Nic bardziej mylnego! Źródłem białka, niezbędnego dla naszego organizmu, mogą być produkty roślinne.

Dom