DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Błonnik a dieta bezglutenowa

Błonnik, nazywany często włóknem pokarmowym, to nic innego jak pozostałości komórek roślinnych, które są odporne na działanie enzymów trawiennych człowieka. Z czym musi się uporać?

Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Codziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed „plagą XXI wieku”?

Ceikawe tematy

Uroda

Jak zachować letnią świeżość dzięki kosmetykom?

Przyjemne ciepłe dni niestety nie trwają długo - wraz z nadejściem lata musimy przygotować się na upały! Jjak utrzymać komfortową świeżość, jeśli nie możesz sobie pozwolić na błogi odpoczynek na plaży?

Przepisy

Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną

Na naszym grillu nie powinno oczywiście zabraknąć reprezentanta Polski, a więc pysznego i pachnącego – oscypka. Produkuje się go na bazie mleka owczego, z niewielkim dodatkiem mleka krowiego. Dzięki swojej twardej konsystencji sprawdzi się on doskonale w połączeniu np. z żurawiną albo grillowanymi warzywami.

Dom