DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Odchudzanie czas zacząć – jak szybko pozbyć się zbędnego balastu nadprogramowych kilogramów?

W momencie, gdy zauważysz, że przybyło Ci dodatkowych kilogramów, możesz zrobić dwie rzeczy – zbagatelizować problem, akceptując swój nowy wygląd lub zacząć aktywnie z nim walczyć. Im wcześniej podejmiesz decyzję o odchudzaniu, tym lepiej dla Ciebie i Twojego zdrowia, ale jak szybko i skutecznie pozbyć się nadwagi?

Nie rezygnuj z cukru – 5 ważnych powodów

Wokół tematu cukru, krąży wiele mitów. Rezygnujemy z niego w trosce o własne zdrowie i wygląd. Czy to naprawdę niezbędne, aby prowadzić zdrowy tryb życia?

Białko w diecie wegetariańskiej – jak je uzupełniać?

Mięso uważane jest powszechnie za podstawowe źródło białka w diecie człowieka. Czy rzeczywiście tak jest? Skąd jeszcze można czerpać białko?

Ta dieta doda Ci energii i humoru na jesień!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na stres i zmęczenie - stąd już przysłowiowa jesienna chandra. Jak z nią walczyć? Nieoceniona w tym kontekście jest odpowiednia dieta, która nie tylko doda nam energii, ale i poprawi humor.

Ile właściwie jest mięsa w rybie?

„Jak często, jeśli w ogóle, jesz ryby?” - to tylko jedno z ponad 20 pytań, na jakie odpowiedzieli Polacy w najnowszym badaniu, przeprowadzonym przez międzynarodowy instytut badawczy ComRes.

Ponad połowa Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców dużych miast

Spożycie mięsa w Polsce niezmiennie od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. W 2017 roku przeciętny Polak zjadł blisko 80 kg, przede wszystkim wieprzowiny i drobiu. Rośnie jednak liczba osób, które szukają alternatywnych rozwiązań – ponad połowa Polaków zamierza ograniczyć ilość mięsa w codziennej diecie na rzecz warzyw i owoców.

Jak nie przytyć podczas wakacji? Oto 4 ważne zasady, o których musisz pamiętać na...

Wakacje, wyjazdy, urlopy... poza odpoczynkiem oznaczają jedno: rozpustę. Nawet, gdy na co dzień trzymasz dietę, wolne dni powodują, że chcesz dać sobie więcej luzu, ale czy nie za dużo?

Jak pozbyć się cellulitu?

Jakie produkty należy ograniczyć lub wyeliminować, a jakie powinny znaleźć się w naszej diecie, aby pozbyć się cellulitu? Sprawdź to koniecznie i pozbądź się cellulitu na zawsze!

Lody – czy to bezkarna przyjemność?

Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.

Co warto jeść, gdy doskwierają nam upały?

Odpowiednia dieta jest bardzo ważna i może pomóc nam przetrwać najgorętsze dni. Po jakie produkty powinniśmy sięgać, gdy na dworze skwar? Sprawdź to!

Czy białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy?

Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców pokazują, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Co jeść między treningami?

Dbanie o sylwetkę nie jest dziś niczym nadzwyczajnym. Aby jednak osiągnąć upragniony cel, potrzebny jest efektywny trening, właściwe odżywianie i nawadnianie organizmu. Oto kilka wskazówek, co zrobić, aby aktywność fizyczna przyniosła oczekiwane efekty.

Czy algi morskie są zdrowe?

Algi morskie zawierają wszystkie znane rodzaje minerałów i substancji śladowych, w zbilansowanej dawce, dzięki czemu nasz organizm przyswaja je prawidłowo.

Czy cheat meal może zburzyć Twoją dietę?

Stosowanie zbilansowanej diety i hektolitry potu wylewane na siłowni w niezwykle korzystny sposób wpływają na nasze ciało.

Wegańskie zamienniki popularnych produktów pochodzenia zwierzęcego

Tofucznica, jagielnik, seleryba…to tylko niektóre odpowiedniki popularnych dań w wersji wegańskiej. Dzięki wiedzy na temat zamienników możemy nawet upiec bezę bez użycia białek. Oto krótki przewodnik po naturalnych, wegańskich odpowiednikach najpopularniejszych składników używanych w codziennej kuchni.

Ceikawe tematy

Uroda

Życie w wielkim mieście – jak pielęgnować skórę?

Smog, kurz, spaliny i promieniowanie UV - skóra osób żyjących w wielkich miastach każdego dnia narażona jest na działanie niekorzystnych czynników, które zwiększają tzw. stres oksydacyjny.

Przepisy

Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii

Włochy kojarzą się nam z pysznym jedzeniem, świeżością oraz gorącym słońcem. A gdyby tak poczuć ten klimat bez konieczności wyjazdu za granicę? Zjeść przepyszny makaron!

Dom