Liofilizaty – na co zwrócić uwagę przy zakupie

Czy dzisiejsi turyści wiedzą, co to są liofilizaty? Prawdziwi wyjadacze górscy czy wytrawni podróżnicy raczej nie mają problemu z odpowiedzią, czym charakteryzuje się żywność liofilizowana.

Dania liofilizowane
Dania liofilizowane

Są to gotowe dania, które wystarczy zalać wodą – zazwyczaj wrzątkiem. Nie trzeba ich dodatkowo gotować! Liofilizaty można spożywać nawet wprost z opakowania.  Choć kiedyś była to żywność, która stanowiła żelazne menu jedynie ekstremalnych wypraw wysokogórskich, dzisiaj zabierana jest nawet na weekendową wycieczkę w góry.

Nie każdy turysta jest jej fanem, ale są i tacy, którzy wolą obiad liofilizowany niż danie ze schroniska. Czasami jest niezbędna: gdy przemierzamy wiele kilometrów z dala od cywilizacji z całym dobytkiem na
plecach potrzebnym np. na 2-tygodniowy trekking.

Liofilizacja to proces odwadniania substancji poprzez szybkie i kontrolowane wymrażanie wody. Ostatnim etapem jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 – 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. Dzięki temu otrzymujemy produkt trwały, przygotowany bez użycia konserwantów. Do tego smaczny!
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, Zupa serowa fondue po szwajcarsku
lub Dziczyzna dla smakoszy – czy takie potrawy potrafilibyście przygotować sami w domu? W
daniach warzywnych wyraźnie można rozróżnić groszek, fasolkę i kukurydzę, jajecznica pachnie
smażoną cebulką, a między zębami chrupią kawałki bekonu. Wybór deserów przyprawia o zawrót
głowy: Krem karmelowy z amaretto, Waniliowa legumina ryżowa czy Mus czekoladowy. To tylko
kilka propozycji dań wyprawowych firmy Trek’n eat.

Na co zwracać uwagę przy zakupie liofilizatów?
1. Nie zawsze należy kierować się ceną. Trzeba zwrócić uwagę na ilość kalorii, którą dane danie
dostarcza i czy opakowanie jest porcją dla jednej czy dla dwóch osób. Takie informacje powinny
2. Zaletą żywności liofilizowanej jest waga. Żywność taka jest lekka i na pewno waży mniej niż
wszelkiego rodzaju „chinki”, „gorące kubki”, „mleczne starty” oraz ryże i sosy w proszku, a ich
wartość odżywcza jest zdecydowanie większa. Warto porównać stosunek ceny, kalorii i wagi.
3. Ważne jest, żeby podczas przeliczeń wagowo-kaloriowych nie zapomnieć zwrócić uwagi na
objętość opakowania. By optymalnie zapakować liofy na podróż, należy unikać „pokrak” na rzecz
„zgrabniaczków”, które w postaci sprasowanej tworzą ładny pakiecik. Można takie paczuszki
ułożyć jedna obok drugiej, nie martwiąc się, że pomiędzy zostaną niewykorzystane przestrzenie.
4. Przygotowanie gotowego do spożycia liofilizatu jest banalnie proste. Wystarczy danie zalać
gorącą wodą, odczekać parę minut i zjeść. Niby ta zasada się sprawdza, ale… przy zakupie należy
zwrócić uwagę, czy opakowanie posiada nacięcia, które pozwolą na łatwe rozerwanie torebki nawet
mokrymi rękoma i bez użycia dodatkowych narzędzi. Liofilizowane dania w mniejszych paczkach
lepiej się miesza i potem wygodnie spożywa. Jeśli chcemy jeść je wprost z opakowania, najlepiej
od razu zakupić specjalną łyżkę z długą końcówką przeznaczoną do spożycia liofilizatów.
5. Jeśli zależy nam na szybkim posiłku, musimy już przy zakupie wybierać te potrawy, które mają
krótki czas „przygotowania” (czas oczekiwania od momentu zalania gorącą wodą to od 6 do nawet
12 minut). W końcu u podstaw idei jedzenia liofilizowanego leży przekonanie, że mają to być dania
szybkie i łatwe w przyrządzeniu .
Wydawałoby się, że z suchego proszku nic dobrego nie można uzyskać. Opinie na temat walorów
smakowych liofilizatów są jednak zaskakująco pozytywne. Dodatkowo przyrządzanie
liofilizatów to oszczędność gazu – gotujemy jedynie wodę i miejsca w plecaku – rezygnujemy
bowiem z wielu dodatkowych sprzętów.
Może nadszedł czas na wypróbowanie tych dań podczas najbliższych wakacji? Warto rozważyć
zakup liofilizatów marki Trek’n Eat, która jest liderem wśród producentów żywności ekspedycyjnej
na europejskim rynku. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn – produkującej specjalistyczny
sprzęt outdoorowy. Trek’n Eat oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od
pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania
główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku.
Żywność Trek’n Eat spełnia najwyższe normy jakościowe.