Łosoś pieczony w folii

Dziś proponujemy wyjątkowo delikatny łosoś pieczony w folii. To tak, aby i nasz żołądek odpoczął, a my mieli świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego organizmu.

losos-piecozny-wfoli

Przyprawiajmy, bo to pozwoli przetrwać nam te święta! Tradycyjnie uważa się, że zioła i przyprawy sprzyjają trawieniu.

Składniki:

  •  4 dzwonki z łososia
  •  łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat
  •  500 g bobu
  •  cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki masła
  •  oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
3. Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu. Na kawałku folii
aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
4. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
5. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.