Łosoś teriyaki

Internet pełen jest przepisów, a sklepowe półki produktów z różnych stron świata – to ułatwia eksperymentowanie. Problem pojawia się, kiedy kupujemy wyszukane produkty, których nie zużywamy w pełni i nie mamy pomysłów na ich wykorzystanie, a nie chcemy, by się zmarnowały. Cóż wtedy robić? Poznaj jeden z przepisów, dzięki któremu nie zmarnujesz produktów.

Łosoś teriyaki

Składniki

  • 1 filet z łososia,
  • 0,5 kilograma ryżu,
  • prażony sezam,
  • 0,5 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklanka miodu,
  • 0,5 szklanki białego wina lub octu ryżowego,
  • resztki warzyw, które znajdziesz w lodówce – mogą być to buraki, cebula, kalarepa, pietruszka, marchew, ziemniaki, imbir, czosnek, a nawet gniazda papryki z pestkami – wszystko, co już lekko zwiędło i nie nadaje się do zjedzenia bez obróbki termicznej.

Sposób przygotowania

1. Wszystkie warzywa znalezione w lodówce pokrój w paseczki i wrzuć do garnka. Dodaj sos sojowy, miód i wino lub ocet i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną – czyli przez około 15 minut.
2. Pokrój łososia na porcje i włóż go do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykając z obu stron. Rybę w rękawie połóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 80 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
3. Ugotuj ryż. Odcedzony i lekko wystudzony podaj z sosem teriyaki i łososiem. Danie posyp sezamem. Sos teriyaki z ryżem doskonale sprawdzi się także jako danie główne dla osób niejedzących ryb, a także jako dodatek do makaronów.