Magiczne jagody goji

Czy jedzenie jagód goji nas uzdrowi? Dementujemy mity na temat tego modnego superfoodu!

Magiczne jagody goji
Magiczne jagody goji

Jagody Goji to owoce, których niezwykłe właściwości znane są już od 2500 lat w Azji. Początkowo stosowano je głównie w medycynie naturalnej. Jednak teraz, kiedy odkryto, że są superfoodem, stosujemy je właściwie do wszystkiego.

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity, znanej także jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody – nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca.

Zawierają niezwykle dużą ilość zdrowych składników: witaminę C, wspierającą odporność, witaminę E, niespotykaną zbyt często w roślinach, zwaną witaminą młodości, cenne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, witaminy z grupy B, a także selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń. Lista wciąż się nie kończy!
Mieszkańcy Państwa Środka od zawsze wiedzieli, że owoce posiadające tak cenne składniki mogą uzdrowić wiele przewlekłych chorób. Dlatego często wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Wierzyli także (i jest tak do dzisiaj), że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.

Czy więc te magiczne, małe, czerwone ziarenka są „lekiem na całe zło”? I tak i nie. Jedzenie jagód goji nie zaszkodzi ale, jako, że mieszkamy w Polsce, wszystkie wymienione powyżej witaminy przyswajamy o wiele lepiej z naszych rodzimych owoców i warzyw.

Więc nie porzucajmy modnych, czerwonych jagódek, ale nie zapominajmy też o zielonej pietruszce, pomidorach czy jabłkach.
Tekst: AS