Makaron kokardki ze szparagami, groszkiem, kozim serem oraz truskawkami

Słodkie połączenie makaronu z kozim serem i truskawkami sprawia, że nasze doznania smakowe są zdezorientowane, ale usatysfakcjonowane. Czy takie połączenie przemawia do was?

MAkaron kokardki ze szpinakiem i kozim serem
MAkaron kokardki ze szpinakiem i kozim serem

Słodkie połączenie makaronu z kozim serem i truskawkami sprawia, że nasze doznania smakowe są zdezorientowane, ale usatysfakcjonowane. Czy takie połączenie przemawia do was?

Składniki:

• Makaron Lubella kokardki (400g)
• Szparagi (10 szt.)
• Groszek mrożony lub świeży (1 szk.)
• Truskawki (10 szt.)
• Roladka pleśniowa z mleka koziego (1 szt.)
• Cebula (1 szt.)
• Śmietanka (100 ml)
• Sól, pieprz
• Łyżka masła
• Szczypiorek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na łyżce masła przesmażamy pokrojoną cebulę, dorzucamy obrane i pokrojone szparagi oraz groszek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy. Na koniec dodajemy pokruszoną roladkę i makaron.
Wykładamy na talerze i na każdej porcji układamy pokrojone truskawki oraz posiekany szczypiorek.

Przepis przygotował Piotr Ceranowicz szef kuchni, uczestnik III edycji TOP Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.