Makaron z sosem pomidorowym i cukinią – z okazji Dnia Makaronu!

Popularność makaronu na świecie zawdzięczamy Włochom, którzy jako pierwsi rozpoczęli handel na masową skalę. Produkcji makaronu sprzyjał śródziemnomorski klimat. Nitki makaronu suszono na słonecznej Sycylii już od XIII wieku. Od XV wieku makaron przygotowywano z twardej pszenicy. Stał się on wówczas znany na terenie całych Włoch. Dwa wieki później powstały pierwsze mechaniczne mieszadła do produkcji.

makaron-z-sosem-pomidorowym
Makaron z sosem pomidorowym i cukinią – z okazji Dnia Makaronu!

Jak wykorzystać różne rodzaje makaronu do przyrządzenia pysznego dania? Pomogą w tym przepisy przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Składniki:

  •     250 g makaronu penne ­
  •     2 sztuki cukinii
  •     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Spaghetti Bolognese ­
  •     100 g startego parmezanu ­
  •     świeża bazylia
  •     1 łyżka oliwy ­

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Pokrój cukinię w plastry lub w kostkę. Zetrzyj na tarce ser.
  2. Przesmaż krótko cukinie z 1 łyżką oliwy, tak aby zmiękły i lekko zrumieniły się i odstaw je. Wymieszaj w garnku 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień i gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Dodaj cukinie i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Podawaj makaron wymieszany z sosem i posypany serem i bazylią.