Makaron w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

W kuchni, na chłodniejsze dni, najlepiej sprawdzi się sycący makaron. Tym razem proponujemy wersję orzechową!

Fot. Materiały Prasowe. Lubella
Fot. Materiały Prasowe. Lubella

Składniki:

  • 400g makaronu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 100 g groszku mrożonego lub groszku cukrowego
  • 2 – 3 liście kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Garść orzechów ziemnych
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut.
  2. Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.
  4. Sugerujemy tutaj wybór ciemnej pasty. Dzięki niej, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem.
  5. Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.