Makaron z ciecierzycą i pomidorami

Cieciorka to roślina strączkowa, która wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega anemii. Jest także źródłem białka i może zastępować mięso w daniach wegetariańskich. Jak jednak ją przyrządzić? Oto przepis na niesamowite danie z ciecierzycą.

Przepis na danie z ciecierzycą w roli głównej

Składniki:

  • 1 opakowanie cieciorki marki Jasmeen
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 400 g makaronu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i dodajemy curry, słodką paprykę oraz szczyptę pieprzu.
  3. Dorzucamy pomidory z puszki, całość mieszamy i chwilę podsmażamy.
  4. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i gotowy makaron.
  5. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i mieszamy.
  6. Makaron nakładamy na talerze, a przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.