Makaron ze szparagami i drobiem

Makaron to jeden z tych składników, który niemal zawsze mamy w naszej kuchni. Przyrządzenie z niego prostego dania to nie problem. Dlatego idealnie nadaje się na szybki obiad po uciążliwym dniu w pracy.

IMG_8689
MAKARON ZE SZPARAGAMI I DROBIEM

Makaron to jeden z tych składników, który niemal zawsze mamy w naszej kuchni. Przyrządzenie z niego prostego dania to nie problem. Dlatego idealnie nadaje się na szybki obiad po uciążliwym dniu w pracy.

Składniki (porcja na 1 os):

  • penne 0,07kg
  • szparagi mix x 4 sztuki
  • kurczak filet 0,07kg
  • śmietana 18% słodka  0,08l
  • sól, pieprz
  • czosnek x 2 ząbki
  • pomidorki koktajlowe x 5 sztuk
  • cebula x 1 sztuka
  • parmezan  0,03kg
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • świeży tymianek x 2 gałązki

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć twarde końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek rozgnieść bokiem noża oraz posiekać.
  3. Na gotująca się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować na sposób al’ dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
  4. Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, całość zeszklić.
  5. Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać aż sos delikatnie zgęstnieje.
  7. Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać .
  8. Podawać ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.
IMG_8683
MAKARON ZE SZPARAGAMI I DROBIEM