Makaron ze szpinakiem i anchois

makaron ze szpinakiem i anchos

Potrawy z makaronu stały się bardzo popularne i coraz bardziej lubiane przez Polaków. Lubimy eksperymentować w kuchni.


SKŁADNIKI

Składniki dla 4 osób
350 g makaronu Pióra Mamma Mia
600 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
1 ząbek czosnku
2 anchois
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sól
Pieprz

PRZYGOTOWANIE
Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony).
Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne kawałeczki.
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na nim czosnek do momentu gdy nabierze złotego koloru. Dodaj anchois i podgrzewaj je na średnim ogniu, ciągle mieszając przy pomocy drewnianej łyżki.
Dodaj szpinak, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Smaż przez ok. 2 – 3 minuty, ciągle mieszając.
Odcedź makaron i dodaj go do garnka ze szpinakiem. Odstaw danie na chwilę, by nabrało aromatu i podawaj gorące.