Marokańska zupa krem z marchewki

Pyszna zupa to najlepszy sposób na rozgrzanie w chłodne, jesienne dni! Prezentujemy marokańską zupę krem.

Marokanska zupa krem z marchewki

Składniki:

  • 8 sztuk marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 2 sztuki bulionu na włoszczyźnie
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona cebula
  • 2 sztuki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka kuminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 250 mililitrów śmietany 18%
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku maśle. Następnie dodaj posiekany czosnek.
  2. Do garnka wsyp wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem z warzywami.
  3. Przygotuj bulion – wlej 1 l wody i zagotuj, następnie dodaj kostki rosołowe. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  5. Gotową zupę udekoruj łyżką śmietany na wierzchu i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pita.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Zupa

- Przepis

- Danie obiadowe