Marynata z orzeźwiającą nutą

Aby grillowane mięso było nie tylko odpowiednio soczyste w środku i kruche na zewnątrz, ale zachwycało naturalnym aromatem, należy je odpowiednio wcześniej przygotować przed rozpoczęciem domowego barbecue.

Marynata z orzeźwiającą nutą

Najlepiej zacząć od przyrządzenia marynaty. Poza tradycyjną wersją na bazie oliwy z oliwek lub miodu z dodatkiem przypraw, doskonale sprawdzi się również marynata z maślanki. – Słodko-korzenna marynata będzie świetnie pasować do mięsa drobiowego. Kluczem jest odpowiedni dobór składników: do maślanki najlepiej dodać plastry świeżo pokrojonego imbiru, papryczkę chili, kolendrę, cynamon, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Maślanka w marynacie nie tylko nadaje daniu lekko kwaskowaty smak, ale też sprawie, że mięso kruszeje i po ugrillowaniu pozostaje soczyste – mówi Jakub Kuroń.

Wpis znaleziono dzięki:

- Marynata

- Grill

- Kurczak