Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia100 g
- mąka pszenna 350 g
- cukier 50 g
- jajko1 szt
- żółtko1 szt
- miód2 łyżki
- mleko2 łyżki
- soda oczyszczona1 łyżeczka
- wierzch
- Kostka do pieczenia Kasia125 g
- cukier 50 g
- miód2 łyżki
- orzechy włoskie250 g
- dodatkowo
- twarda marmolada200 g
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Do miski włóż: Kasię, mąkę, cukier, spienioną sodę z mlekiem, jajko, żółtko i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 równe części.
- Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do foremek, nakłuj ciasto widelcem.
- Jedną z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° C przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj polewę. Orzechy lekko posiekaj. W rondelku roztop Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.
- Gorącą polewę orzechową wyłóż na surowe ciasto w drugiej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180° C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź.
- Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało. Przed podaniem pokrój na kawałki.