Miętowy krem z groszku

Idealna zupa na letnie, ciepłe dni! W poniedziałkowe popołudnie orzeźwi i doda energii na cały tydzień!

Miętowy krem z groszku
Miętowy krem z groszku

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 4 duże liście mięty
  • sól do smaku
  • 450 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego
  • ok 50 g oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Sposób  przygotowania:

  1. Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem.
  2. Doprawić solą i dodać serek, ponownie zmiksować.
  3. Powstałą zupę wstawić do lodówki do wystudzenia.
  4. Przed podaniem polać danie kilkoma kroplami oliwy i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.