Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

minikanapeczki z burakiem
Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Odpowiednio wykrojone kromeczki z pełnoziarnistego chleba tostowego wystarczy udekorować pierzynką z twarożku i wytrawną konfiturą z buraka. Ta lekka i smaczna przekąska świetnie sprawdzi się w czasie postu.

Składniki:

  •  cebula 1 średnia sztuka
  •  masło 1 łyżka
  •  buraki czerwone 0,5kg
  •  cukier brązowy 200g
  •  sok z cytryny 2 łyżki
  •  ocet jabłkowy 2 łyżki
  •  imbir 1 łyżeczki
  •  cynamon 1 łyżeczki
  •  twaróg tłusty 300g
  •  chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake)
  •  filety śledziowe 4 szt.
  •  olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
  •  szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starte na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy.
  2. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
  3. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  4. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować.
  5. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.