Miodowo-imbirowe skrzydełka z grilla

Sezon grillowy trwa w pełni. Warto pomyśleć o nowych przepisach, które będą mogły zaskoczyć gości. Polecamy skrzydełka w miodowo-imbirowej okrasie.

Miodowo imbirowe skrzydelka z grilla
Miodowo-imbirowe skrzydełka z grilla

Skrzydełka w miodzie z imbirem to doskonała propozycja grilla na słodko. Będą one ciekawym odstępstwem od tradycyjnych dań, które wszyscy znają. Podając je możemy być pewni, że zaskoczą również posiadaczy najbardziej wyrafinowanego smaku.

Składniki na słodkie skrzydełka:

  •     1 kilogram skrzydełek z kurczaka
  •     2 łyżki sosu Hellmann’s CHILLI
  •     Pół pęczka kolendry
  •     2 łyżki przyprawy do grilla Knorr
  •     2 łyżki miodu
  •     1 łyżeczka startego imbiru
  •     2 łyżki octu jabłkowego
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz kurczaka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część porozcinaj na kawałki.
  2. Obtocz mięso w przyprawie do grilla, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
  3. W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy.
  4. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nieupieczonymi skrzydełkami.
  5. Na średnio rozgrzanym grillu, połóż kurczaka na tackach aluminiowych pod przykryciem. Grilluj go przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka lekko się skarmelizowała.
  6. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.