Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

Zaraz rozpocznie się sezon grillowy. Warto pomyśleć o nowych przepisach. Polecamy skrzydełka w miodowo-imbirowej okrasie.

Miodowo imbirowe skrzydelka z grilla

Składniki:

  •     1 kg skrzydełek z kurczaka
  •     2 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  •     2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
  •     2 łyżki miodu
  •     Pół pęczka kolendry
  •     1 łyżeczka startego imbiru
  •     2 łyżki octu jabłkowy
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki.
  2. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
  3. W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy.
  4. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
  5. Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.

Wpis znaleziono dzięki:

- Skrzydełka na grilla

- Sezon grillowy

-