Mule po marynarsku

Mule, znane również jako omułki jadalne, są łatwe w przygotowaniu i można je serwować na rozmaite sposoby. Oprócz wspaniałego smaku zawierają także szereg wartości odżywczych.

Mule po marynarsku

Omułki są bogate w białko, kwasy omega-3, żelazo i witaminę B12. Dzięki temu zwiększają odporność, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i poprawiają samopoczucie.
Dodatkowo znajdziemy w nich pokłady selenu, który wpływa na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu i bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
Wewnątrz muszli omułka znajduje się wyraźnie, ciemnopomarańczowe mięso. Jest ono delikatne w smaku i świetnie komponuje się zarówno z pomidorowym jak i maślanym sosem z odrobiną czosnku, podane z chrupiącą bagietką. Jeśli zaś chcemy przygotować bardziej wykwintne danie, należy ugotować omułki w sosie z białego wina, śmietany i drobno posiekanej szalotki.

Składniki:

  • 1 kg omułków jadalnych
  • 3 szalotki
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • pieprz, sól
  • bagietka

Sposób przygotowania:

  1. Mule szorujemy, zeskrobujemy narośla z muszli i odrywamy bisiory, czyli włókniste nitki.
  2. Dokładnie płuczemy pod zimną wodą i suszymy na ręczniku papierowym.
  3. Szalotki obieramy i drobno siekamy.
  4. Pietruszkę myjemy, suszymy i siekamy listki.
  5. W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy cebulę.
  6. Wlewamy białe wino, dodajemy pietruszkę, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Dodajemy omułki i gotujemy je pod przykryciem przez 5-6 minut na dużym ogniu, aż się otworzą. Niektóre z muli mogą potrzebować nieco więcej czasu na otwarcie muszli.
  8. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsamy garnkiem, aby małże równomiernie się gotowały.
  9. Zdejmujemy z ognia i wyrzucamy mule, które się nie otworzyły.
  10. Pozostałą część posypujemy natką i podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką.