Najciekawsze fakty z przebiegu badań nad składem mleka kobiecego

Wyniki badań nad mlekiem kobiecym stanowią dla naukowców nieustanną inspirację przy opracowywaniu receptur mlek modyfikowanych.

najciekawsze-fakty-z-przebiegu-badan-nad-skladem-mleka-kobiecego-foto-shutterstock

Potęga mleka matki

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6. pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka.

Wszystkie  badania nad mlekiem mamy potwierdzają, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem karmienia niemowlęcia. Wnikliwe analizy składu mleka kobiecego, umożliwiają nieustanne doskonalenie receptury i dobór najlepszych składników zawartych w podstawowych i specjalistycznych mlekach modyfikowanych, przeznaczonych dla dzieci, które z uzasadnionych względów nie mogą być karmione piersią.

Odkrycia naukowców

W 1982 roku naukowcy w Centrum Badań NUTRICIA w Holandii jako pierwsi odkryli w mleku matki długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe  (LC PUFA), które są składnikami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega 3 i kwas arachidonowy (AA) z grupy omega 6 są elementami błon komórkowych, szczególnie dużą ich zawartość stwierdza się w błonach komórek nerwowych. Ich prekursorami są odpowiednio kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas linolowy (LA).
Kolejnym przełomowym osiągnięciem było odkrycie w 1994 oligosacharydów w mleku matki  – węglowodanów nieulegających strawieniu w układzie pokarmowym niemowlęcia. Oligosacharydy te odżywiają i stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym niemowlęcia, co korzystnie wpływa na zdrowie jelit oraz ochronę organizmu przed zagrożeniem ze strony drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu odkryciu doszło do opracowania opatentowanej mieszanki galakto- i fruktooligosacharydów (GOS/FOS), wykorzystywanej w recepturach produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
Naukowcy nieprzerwanie prowadzą badania, które mają na celu pomóc zrozumieć działanie ochronne i stymulujące funkcje układu odpornościowego dziecka poprzez składniki zawarte w mleku mamy. Niemowlę karmione piersią otrzymuje wraz z pokarmem związki immunologiczne i przeciwciała, takie jak sIgA, leukocyty, lizozym, cytokiny, które wspierają procesy odpornościowe i zapobiegają wystąpieniu infekcji.

Wyjątkowa kompozycja składników

W prawidłowym rozwoju niemowląt i małych dzieci nieocenione znaczenie ma jak najdłuższe karmienie piersią. Związki zawarte w mleku mamy wspierają pracę układu odpornościowego, stanowią budulec tkanki nerwowej oraz pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej.
Z myślą o dzieciach, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią, naukowcy wciąż doskonalą receptury mlek modyfikowanych. Wieloletnie badania nad mlekiem mamy stanowiły inspirację przy opracowywaniu formuły Bebilon 2 z Pronutra+.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.