Naleśniki banoffee migdałowo-razowe

Naleśniki to potrawa, która stanowi doskonałą propozycję na każdy posiłek – od śniadania, poprzez obiad, a na kolacji kończąc. Szczególnie lubiane są te w wersji na słodko. Podsuwamy pomysł, jak wykonać ten deser w zdrowej i pełnowartościowej wersji.

Naleśniki banoffee migdałowo-razowe

Składniki (6-7 porcji):

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki nasion wanilli

Dodatki:

  •  6–7 bananów (dojrzałych)
  • migdały do podania (Kresto)
  • 6–7 łyżeczek masła migdałowego
  • 1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
  • 200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
  • 250 g malin
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do połączenia. Odstaw na ok. 20 minut.
  2. Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody. Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kilka minut, do momentu wyraźnego zagęszczenia się sosu.
  3. Ustaw pustą miskę a na niej sitko. Przełóż do niego sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go, aby pozbawić pestek. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol i wymieszaj.
  4. Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, dlatego przekładaj je delikatnie.
  5. Posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego i połóż na środku obranego banana, a następnie zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo.
  6. Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.
  7. Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania wykorzystaj migdały, maliny oraz listki mięty.

Wpis znaleziono dzięki:

- Naleśniki

- Bananowe

- Migdały