Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny

Połączenie twarożku, kaszy owsianej, słodkiej brzoskwini i orzeźwiającej daje niebywały smak dla naszego podniebienia. Doskonale komponuje się w naleśniku.

Naleśniki z twarożkiem, kaszą owsianą, brzoskwiniami i żurawiną
Naleśniki z twarożkiem, kaszą owsianą, brzoskwiniami i żurawiną

Letnie naleśniki z brzoskwinią, żurawiną i twarożkiem nadają się świetnie na śniadanie dla łasucha i na obiad również. Każdy z nas kocha tę potrawę i choć często jemy naleśniki podane klasycznie tylko z twarożkiem to nasza propozycja również jest zaskakująco pyszna.

Składniki:

naleśniki:

  •  2 jajka
  •  2 szkl mąki
  •  1 szkl wody
  •  1 szkl mleka
  •  szczypta soli i cukru
  •  olej
  •  200g twarożku śmietankowego
  •  4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
  •  3 brzoskwinie
  •  2 łyżki suszonej żurawiny
  •  łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.Ciasto odstawiam na pół godziny.
  2. Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
  3. Smażymy na rumiano z obu stron.Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.
  4. Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną.
  5. Doprawiamy do smaku miodem. Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.
  6. Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga smakuje.blox.pl