Naleśniki z… octem balsamicznym!

Przepis na pyszne czekoladowe naleśniki!

naleśniki
Naleśniki z… octem balsamicznym!

Ocet balsamiczny jest bardzo popularnym dodatkiem nie tylko do dań wytrwanych, ale również… deserów. Wytwarzany jest z pozostałości po produkcji wina. Poddaje się go długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Tradycyjny ocet balsamiczny leżakuje przez co najmniej 12 lat i do wyprodukowania jednego litra potrzeba aż 145 kg surowych winogron.

Czekoladowe naleśniki

Ciasto na naleśniki możemy wykonać jak zwykle. Aby urozmaicić ich wygląd można dodać łyżkę kakao. Otrzymamy wtedy czekoladowe naleśniki – idealne na deser.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki ze standardowego przepisu
  • Opakowanie serka mascarpone
  • Opakowanie śmietany kremówki
  • Pokrojone w cząstki owoce – brzoskwinie, kiwi
  • Ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

1. Ciasto na naleśniki wykonujemy według tradycyjnego przepisu.

2. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką na gładką, puszystą masę.

3. Usmażone naleśniki smarujemy serową masą i kładziemy na nie pokrojone owoce.

4. Całość zawijamy i skrapiamy odrobiną octu balsamicznego.

Smacznego!