Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Jeśli chcemy przygotować sałatkę „z wkładką” – popatrzmy na talerze naszych zachodnich sąsiadów, na których w sałatce znajdzie się kiełbasa lub boczek. Taka syta, taka pyszna! Idealna na zimowe chłody!

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
  • 1 szczypta Kminku z Polski Knorr
  • 1 szczypta świeżo mielonego Czarnego pieprzu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki.
  2. Umieść w misce.
  3. Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki.
  4. Odłóż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
  5. Połącz kostkę Knorr z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy.
  6. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet.
  7. Odstaw, aby całość wystudziła się.
  8. Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek.
  9. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.