Nietuczący makaron pełnoziarnisty z warzywami

Jeszcze do niedawna panowała opinia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami. Przedstawiamy zdrowy i prosty przepis na obiad z makaronem.

Składniki:

  • 250 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista

  • 3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)

  • 1 por

  • pół łyżki miodu

  • 4 łyżki bulionu warzywnego

  • łyżka białego octu winnego

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • pęczek pietruszki,

  • 2 łyżki ziarna sezamowego

  • sól, pieprz

  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki.
  3. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie.
  4. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem.
  5. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać.
  6. Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.