Orientalna pizza z hummusem i cieciorką

Kuchnia Orientu stworzona została z myślą o wspólnych posiłkach w dużym gronie. Ponieważ większość bliskowschodnich dań smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, doskonale nadają się na przekąski podczas domowych imprez.

 

Orientalna pizza z cieciorką i hummusem

Gospodarz imprezy ma przed sobą niełatwe zadanie – posprzątać mieszkanie, przygotować muzykę, a często i pobiec do sąsiadów po dodatkowe krzesła. Nic dziwnego, że w obliczu tylu obowiązków, często z braku czasu decydujemy się sklepowe przekąski. Proponujemy kompromis – przepis na orientalną pizzę, która gości zachwyci i nasyci. Każdy z dodatków wykorzystać możesz jako osobną przystawkę, dzięki czemu zaoszczędzisz dużo czasu, przygotowując jednocześnie pyszne i zróżnicowane imprezowe menu.

Szybka orientalna pizza z hummusem

Składniki:

  • Chlebki naan, 8 sztuk (lub więcej)
  • Hummus z tahini marki Jasmeen, dwie puszki
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Ciecierzyca w zalewie marki Jasmeen, dwie puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża kolendra i/lub szczypiorek do przybrania
  • Sól, pieprz, chilli etc. do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
  2. Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.
  3. Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny.
  4. Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.
  5. Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!