Orientalna tarta – pomysł na smaczny obiad oraz kolację

W wielu restauracjach coraz popularniejsze stają się nie tylko tarty na słodko, ale przede wszystkim na słono – w wersji wytrawnej. Taks potrawa, zrobiona z ciasta francuskiego i z  dodatkiem na przykład orientalnych składników, jest idealnym pomysłem na smaczny obiad oraz kolację.

Orientalna tarta – pomysł na smaczny obiad oraz kolację

Zrobienie pysznego dania, które zachwyci smakiem i wyglądem wcale nie musi być takie trudne. Popularne tarty to dobry pomysł na taki właśnie posiłek. Wystarczy dobrze wypieczone ciasto francuskie i aromatyczne składniki. Podpowiadamy, że świetnie sprawdzi się… hummus. Brzmi odważnie? Spróbujcie, a przekonacie się, że tak przygotowana tarta z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych posiłków.

Tarta z hummusem, łososiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • 4 łyżki hummusu marki Jasmeen
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 g łososia wędzonego
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 185 g mozzarelli
  • 5 g masła
  • 5 g mąki
  • 5 listków bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna oraz nakłuwamy widelcem.
  2. Następnie ciasto smarujemy hummusem, rozkładamy na nim łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
  3. Równomiernie rozkładamy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Do małej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy, którą polewamy ciasto i dodatki.
  5. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
  6. Wyjmujemy w momencie, gdy masa z jajek i śmietany całkowicie się zetnie.
  7. Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.