Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

O kuchni arabskiej można rozpisywać się godzinami. Zaskakuje odpowiednio dobranym balansem smaków, oryginalnością, a przede wszystkim wielorakością, która umożliwia przygotowanie dań na wiele sposobów! O tych wszystkich zaletach przekonuje sieć restauracji Amrit!

Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

W Polsce kuchnia arabska kojarzona jest zazwyczaj z kebabem. Nie powinno to nikogo dziwić. Danie jest popularne do tego stopnia, że jest serwowane niemalże w każdej miejscowości, niezależnie od liczby mieszkańców. Miłośnicy kulinarnych przygód starają się zażegnać tę tezę. Smakoszom, gdy słyszą o kuchni pochodzącej z Afryki Północnej lub Azji Mniejszej, przychodzą na myśl mniej popularne, intensywniejsze smaki.

Cielęcina z bakłażanem

Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały bakłażan
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy
  • olej do smażenia

    Sposób przygotowania:

    1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut .2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso – cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
    3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy.
    4. Razem dusimy przez ok. godzinę.
    5. Odstawiamy.
    6. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.

     

    Każdy, kto przyrządzi tę potrawę z pewnością wróci po dawkę kolejnej inspiracji do jednej z restauracji Amrit!

    Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Kuchnia orientalna

- Potrawy

- Inspiracje