Ośmiornica w cytrynowym sosie

Ośmiornica nie jest tak rozpowszechniona w Polsce, jak krewetka czy krab. Warto jednak podjąć wyzwanie i przygotować znakomite danie na lunch, rodem z hiszpańskiej plaży.

Ośmiornica w cytrynowym sosie

Soczyste i lekkie mięso może być podstawą do tworzenia kulinarnych arcydzieł. Ośmiornica jest idealnym składnikiem carpaccio, sałatek czy nadzienia do makaronu conchiglie. Smakuje wybornie, zmieniając zupełnie kompozycje każdego dania. Łączy się także z innymi owocami morza, pozwalając na kreatywne tworzenie wyjątkowych potraw w stylu śródziemnomorskim. Jeśli chcecie spróbować ośmiornicy w lekkim i orzeźwiającym wydaniu, rekomendujemy przepis na potrawę z jej dodatkiem. Będzie pysznie!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 kg ośmiornicy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 2 łyżki soli
  • 3 l wody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z malinami Knorr
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  2. Zagotuj wodę z cytryną, czosnkiem i pieprzem.
  3. Włóż i wyjmij z garnka ośmiornicę. Czynność powtórz pięć razy. Gdy ośmiornica się zmniejszy, umieść ją w garnku i gotuj przez godzinę.
  4. Zdejmij garnek z ognia. Ośmiornice pozostaw w wodzie i po ostygnięciu pokrój ją kostkę.
  5. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Kawałki ośmiornicy przełóż na talerz, a następnie posyp je pietruszką oraz polej sosem. Danie podawaj z kawałkiem cytryny.