Ostatki ze Śliwką Kalifornijską!

Przepis na pyszne i ślicznie wyglądające kuleczki na patyku!

deser

Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 120g cukru trzcinowego
  • 120g masła
  • 100ml mleka roślinnego
  • 60ml whiskey
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać.
  2. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać.
  3. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników.
  4. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii.
  5. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. (ok. 26 kulek)
  7. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia.
  8. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.

Czas przygotowania:
60 min 

Smacznego!