Ostrygi zapiekane pod kołderką z parmezanu

Podajemy kolejny przepis na danie, którego bazę stanowią owoce morza. Tym razem na stół serwujemy ostrygi!

Ostrygi zapiekane pod kołderką z parmezanu

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Norwegia jest rajem dla każdego, kto lubi spożywać pochodzące z morza dary. Ich historia sięga dalej niż można by się spodziewać, bo już w epoce kamiennej ludzie pierwotni zajadali się przysmakami z morskich głębin. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

Składniki:

  • 6 szt ostryg
  • ½ szt cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ½ szt papryczki chili
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny oraz szalotkę i drobno posiekaną papryczkę
  2. Doprawiamy solą i pieprzem
  3. Ostrygi otwieramy podważając je nożem i odcinamy mięsień z górnej muszli
  4. Następnie ostrożnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, tak aby nie wylać płynu, który się w niej znajduje
  5. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie polewamy je aromatycznym masłem i posypujemy tartym parmezanem
  6. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy ok. 10 minut

Smacznego!