Owsianka stała się trendy

Zapewne większości z nas owsianka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa - biała, gęsta i rozgotowana papka, która nie miała żadnego smaku, a którą byliśmy karmieni rzekomo dla naszego dobra. Na szczęście te czasy dawno minęły!

owsianka stala sie trendy

Obecnie płatki owsiane wracają do łask przechodząc prawdziwy renesans. To ulubiony produkt znanych osób
oraz sportowców, którzy chętnie włączają je do codziennej diety. Na swoich blogach opisują ich cenne właściwości oraz dzielą się przepisami. „Owsianka” stała się trendy!

Bogactwo dodatków – bakalie, orzechy, sezonowe lub suszone owoce, dają nam możliwość stworzenia wyjątkowych i zaskakujących kompozycji smakowych. Każdy może znaleźć idealne dla siebie połączenie, które zaspokoi jego podniebienie. Owsiankę możemy serwować na wiele sposobów zarówno tradycyjnie na słodko jak i wytrawnie tworząc owsiankowy festiwal smaków.

Owsianka dobra na wszystko?
Nie bez przyczyny owies jest podstawowym składnikiem końskiej diety. To jedno z najcenniejszych zbóż a
jego właściwości odżywcze mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Codzienna porcja owsianki pozytywnie wpływa na sprawność fizyczną oraz odporność. Jeżeli zatem chcesz mieć „końskie zdrowie”, dodaj ją do swojego menu.

Płatki owsiane zawierają:
– białko o wysokiej wartości odżywczej;
– bardzo korzystny zestaw aminokwasów;
– kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ krążenia;
– β glukany, których rolą jest obniżanie poziomu cholesterolu oraz regulowanie poziomu cukru;
– rekordowa ilość błonnika wspierającego trawienie;
– polifenole – związki o działaniu przeciwutleniającym;
– witaminy i minerały.

Miseczka płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem naturalnym zapewnia naszym komórkom mózgowym
oraz nerwowym prawidłową porcję witaminy B6, odpowiadającą za pamięć i koncentrację. Witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które przeciwdziałają zmęczeniu oraz magnez i selen, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.

Już w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników
stanowiła idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.
Zawartość tych cennych składników sprawia, że płatki owsiane stanowią idealną podstawę do
skomponowania pełnowartościowego i smacznego śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia i powinno dostarczyć nam około 30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki w ciągu doby.

Codzienne dylematy
Na rynku mamy szeroki wybór płatków. Czym zatem należy się kierować przy zakupie, aby wybrać te
najlepsze? Zarówno zwykłe, górskie jak i błyskawiczne zazwyczaj przechodzą przez taką samą obróbkę, dlatego rodzaj jaki wybieramy nie ma większego wpływu na wartość odżywczą. Jakość zatem zależy od materiału z jakiego powstają, sposobu wytwarzania oraz warunków przechowywania. Ważne, aby przy wyborze odpowiednich płatków kierować się źródłem ich pochodzenia.

 

owsianka stala sie trendy3 owsianka stala sie trendy2