Halloween to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu potrawy muszą być przerażające. W związku z tym California Prune Board wspólnie z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku, zainspirowana mrocznymi motywami, przygotowała oryginalny przepis na Palce Wiedźmy Raw, który dzięki swojej formie może zapewnić wyśmienitą zabawę.
Składniki:
- 5 śliwek kalifornijskich
- 3 daktyle
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- Szczypta soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 75g orzechów włoskich
- 90g migdałów
- Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę.
- Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody.
- Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto.
- Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni.
- Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.