Pasta z zielonego groszku z orzeszków i świeżej bazylii

Rewelacyjna pasta do kanapek, tostów na bazie zdrowych, naturalnych produktów połączonych z wyczuwalnym aromatem cytrusów. Idealnie sprawdza się również do przygotowania imprezowych przekąsek.

Pasta z zielonego groszku z orzeszków i świeżej bazylii
Pasta z zielonego groszku z orzeszków i świeżej bazylii

Składniki:

  • 400g mrożonego zielonego groszku
  • 150g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 80g parmezanu lub innego sera żółtego
  • 50g świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 80ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.
  2. Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Dokładnie jeszcze raz zmiksować blenderem i całość wymieszać.
  5. Podawać z chlebem lub grzankami.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Panią Ewelinę Pędzikowską, która prowadzi bloga pt. „Szalona Kuchnia Eweliny”  i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!

Ewelina Pędzikowska
Ewelina Pędzikowska