Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Wśród jesiennych warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Prezentujemy przepis, który pokochają miłośnicy niecodziennych smaków!

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Najlepszym przykładem nietuzinkowej jesiennej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną.

Składniki:

  • 4 duże patisony
  • 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
  • ½ szklanki kasza gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min), odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później.
  2. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki, miąższ pociąć na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę, smażyć na małym ogniu.
  4. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.
  5. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok. 5 min. Dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min)
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 minut.

Smacznego!