Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku

Jesień to czas, kiedy nasz organizm musi być przygotowany na coraz chłodniejsze dni. W tym okresie najczęściej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Świetną bazą do ich przygotowania są wszelkiego rodzaju mięsa. Jest ono źródłem wysokowartościowego białka, które uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Zawiera też żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6 osób

Składniki:

  •  600 g karkówki
  •  3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  •  200 g mięsa mielonego mieszanego
  •  4 suszone pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.
  2.  Mięso dopraw 1 łyżką Przyprawy Knorr, by zyskało wyrazisty smak, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.
  3.  Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca), a następnie oprósz pozostałą częścią przyprawy. Dopraw również powstałe kieszenie.
  4.  Przygotowaną masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ściśle w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni, a następnie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.